Stichting Dorpshuis Polsbroek
Dorp 32

Willemien Oskam

www.dorpshuispolsbroek.nl

Versie 02 29-6-2020

Volgens richtlijnen van de rijksoverheid kunnen de dorps- en buurthuizen en ontmoetingscentra weer open vanaf 1 juni. Vanaf 1 juli zijn de maatregelen verder versoepeld.

In binnenruimtes waar mensen vooral op 1 plaats zijn, zoals bijvoorbeeld in ons Dorpshuis, heeft iedereen een vaste zitplaats. Uiteraard houdt iedereen 1,5 meter afstand.

Zonder gezondheidscheck en reservering zijn maximaal 100 personen per ruimte toegestaan, mits hierbij voldoende afstand kan worden gehouden. De verkeersstromen moeten goed gescheiden blijven.

Ons gebouw volgt de richtlijnen zoals bepaald door het RIVM en de Rijksoverheid. Daarbij treffen wij ook een aantal maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Wij hebben besloten om per 1 juni weer open te gaan. En per 1 juli dus met maximaal 50 personen. In dit protocol leggen we vast hoe we dit veilig kunnen doen. Per hoofdstuk worden de volgende zaken behandeld:

1       We hebben besloten om weer open te gaan als buurthuis

Vanuit de rijksoverheid gezien kunnen de buurthuizen en ontmoetingscentra weer open van 1 juni en vanaf 1 juli voor maximaal 100 personen, exclusief personeel/vrijwilligers. Uitgaande van de basisregels van 1,5 meter afstand. Ons buurthuis volgt de richtlijnen zoals bepaald door het RIVM en de Rijksoverheid en het maximaal aantal bezoekers hebben wij gesteld op 50.

1.1      Opening van ons gebouw

Wij geven graag weer de mogelijkheid om het Dorpshuis te gebruiken voor ontmoeting.
Het Dorpshuis heeft natuurlijk ook inkomsten nodig om de vaste lasten te kunnen betalen.

1.2      Het protocol:

Voorwaarde voor heropening is dat er een protocol voor coronamaatregelen aanwezig is.  Om ons buurthuis veilig te kunnen gebruiken hebben we dit protocol opgesteld.

Het bestuur en de beheerder hebben dit protocol opgesteld en zullen dit actualiseren indien aanpassingen in de voorschriften vanuit de overheid daartoe aanleiding geven. (Huidige versie 02 geld m.i.v. 1-7-2020)

1.3      Randvoorwaarden (algemene gegevens van het buurthuis)

Stichting Dorpshuis Polsbroek is eigenaar van het Dorpshuis. Het bestuur is verantwoordelijk voor het invullen van de voorschriften en houdt daarbij rekening met eventuele aanwijzingen vanuit de burgerlijke gemeente Lopik.

1.4      Welke openingstijden hanteren we?

Het Dorpshuis is onveranderd alleen geopend op reservering. De gasten van de organisator hoeven niet te worden geregistreerd, wel max 50.

1.5      Wie is verantwoordelijk voor het gebouw?

Het bestuur is verantwoordelijk voor het gebouw.

1.6      Wie is verantwoordelijk voor het beheer?

Mevrouw Willemien Oskam is aangesteld als beheerder van het Dorpshuis en aanspreekpunt voor huurders en bezoekers.

1.7      Wie zijn onze gebruikers?

De doorlopende gebruikers zijn vooral lokale verenigingen, van EHBO tot de organisatie van activiteiten voor senioren tot een regionaal koor.
Daarnaast kunnen particulieren het Dorpshuis ook huren voor familie-ontmoetingen.

Jaarlijks vergadert het bestuur met de verenigingen met de doorlopende gebruikers, het gebruikersoverleg.

1.8      Zijn er andere protocollen van toepassing op het gebouw?

Andere protocollen, bijvoorbeeld op het gebied van dagbesteding en dagopvang, mantelzorg en sport, zijn niet (meer) van toepassing.

2          Routing en inrichting

Een beperkte capaciteit en anderhalve meter afstand vragen om een aangepaste inrichting en routing in en om het gebouw. Daarvoor maken we de volgende afspraken en treffen we de volgende maatregelen:

2.1      Het buitenterrein

Er is geen sprake van een buitenterrein. Het plein voor het Dorpshuis Polsbroek is openbaar terrein. Ook daar moet men zich wel houden aan de door de overheid bepaalde 1,5 meter regels. Zie hiervoor de site van de rijksoverheid over de Nederlandse aanpak en maatregelen.

2.2      Toegang tot het gebouw

De toegang en het verlaten van het gebouw verloopt via de entree aan het Dorp. In de hal is ruimte voor een gescheiden looprichting die op de vloer is gemarkeerd. Mocht dit niet voldoen, dan gebruiken we de nooduitgang aan de kant van Silo.

2.3      Capaciteit

Per ruimte is de capaciteit als volgt, rekening houdend met 1,5 meter afstand:

Grote zaal           50 personen

Raadszaal            10 personen. Er moet nog vastgesteld worden of dit werkbaar is. Vooralsnog is de raadzaal gesloten voor gebruik/ bezoekers.

2.4      Route

In de hal en naar het buffet in de grote zaal zijn looproutes gemaakt.

2.5      Inrichting ruimtes

De voorschriften worden in acht genomen door het vooraf plaatsen van tafels en stoelen met de noodzakelijke afstand. Deze mogen NIET verplaatst worden. We willen ook voor Willemien een veilige werksfeer behouden.

Verder wordt het middelste urinoir afgeplakt.

2.6      Plattegronden

N.v.t.

3          Zo treffen we extra maatregelen voor beheer en hygiëne

Het bestuur en de beheerder treffen extra maatregelen. We maken een aantal aanvullende afspraken en nemen een aantal maatregelen die zorgen voor een verantwoord gebruik.

3.1          Over de toegang tot de locatie spreken we af
Alleen de beheerder heeft de sleutel en opent en sluit af.

3.2      Zo geven we instructies aan beheerders en gebruikers
De beheerder geeft instructie aan gebruikers door hen te wijzen op dit protocol en de aanwijzingen in het pand op te volgen.

3.3      Deze extra schoonmaak maatregelen treffen we:
Voor, tijdens en na gebruik worden handgrepen, toiletten en tafels extra schoongemaakt.

3.4          Deze extra hygiënemaatregelen en voorzieningen treffen we:
Bij de toiletten zijn voorzieningen aangebracht voor het schoonmaken van de handen voor en achteraf het toilet bezoek.

3.5      De kapstokken worden niet gebruikt, omdat we de 1,5 meter afstand hier niet kunnen waarborgen en er een kruising ontstaat in de looprichtingen. Jassen moeten over de eigen stoelleuning worden gehangen.

3.6      Gebruik van de thermostaat en verwarmingskranen is alleen door de beheerder.
Is er behoefte aan meer of minder verwarming, geef dit dan aan bij de beheerder.

4       Zo gaan we met elkaar om                                      

Iedereen houdt zich in ieder geval aan de landelijke richtlijnen. Dat betekent dat we elkaar groeten zonder elkaar aan te raken en elkaar dus ook geen hand geven. Als je toch moet niesen of hoesten, doe je dit in je elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes om te snuiten en gooi die daarna weg. Was regelmatig je handen met zeep, ook tussen de vingers. En houd 1,5 meter afstand van elkaar.  Als je klachten zoals koorts (meer dan 38 graden), verkoudheid (zoals niezen, snotterigheid, hoesten, keelpijn) of kortademigheid hebt, blijf je en iedereen van hetzelfde huishouden thuis. Heb je klachten, laat je testen! Bel 0800-1202 voor een afspraak.

4.1      Dit verwachten we van onze bezoekers

Vooralsnog wordt met één reservering tegelijk gewerkt. De beheerder stemt met de huurder het maximum aantal bezoekers en de geldende voorschriften af.

4.2      Zo maken we duidelijk wat we verwachten van bezoekers

In het Dorpshuis hangen geschreven instructies voor omgangsregels, hygiëne en looproutes. De inhoud komt overeen met dit protocol.

4.3      Zo organiseren we onze vrijwilligers

De vrijwilligers werkzaam in ons gebouw zijn allemaal op de hoogte van de voor hen relevante onderdelen van dit protocol. Vrijwilligers geven het goede voorbeeld en laten daarmee duidelijk zien wat we ook van bezoekers verwachten.

Indien nodig schakelt de beheerder vrijwilligers in. Zij is tevens contactpersoon voor vrijwilligers en instrueert hen om bij mogelijke COVID-19 klachten niet te komen en daarnaast om zich bij het bedienen van de gasten aan de geldende hygiëne maatregelen te conformeren.

4.4      Zo maken we duidelijk wat we verwachten van onze vrijwilligers

Vrijwilligers zijn altijd alleen samen met de beheerder in het gebouw.

 

5       Programmeerkeuze

Bij de keuze voor de programmering hebben we rekening gehouden met doel, doelgroep en de beschikbare ruimtes.

5.1      Voor deze doelgroepen zijn we nu open:

Het dorpshuis is open voor alle doelgroepen. Voor koorrepetities en sportactiviteiten gelden aanvullende afstandsvoorschriften, wij gaan ervanuit dat deze doelgroepen zelf de geldende regels kent en naleeft.

5.2      Deze activiteiten zijn mogelijk in ons buurthuis

De gebruikelijke functie als ontmoetingsruimte is mogelijk met maximaal 50 personen.

5.3      Functies in het gebouw

5.3.1      Horeca

5.3.2      Zangkoren

5.3.3      Senioren gym

5.4      We hebben in de programmering rekening gehouden met de capaciteit van ons gebouw

Het maximum aantal bezoekers is 50 vanwege de beperkte capaciteit oppervlakte van de grote zaal.

5.5      Dit vragen we van onze huurders

Activiteiten vinden alleen plaats in de grote zaal, zodat de maatregelen zo goed mogelijk nageleefd kunnen worden.

6. Vervolgstappen:

We houden de landelijke richtlijnen en voorschriften goed in de gaten. Per 1 juli is er een verruiming van de mogelijkheden. Dit protocol is van toepassing totdat de richtlijnen veranderen of bij tekortkoming van de huidige regels.

Het bestuur evalueert doorlopend op basis van activiteiten die hebben plaatsgevonden en aangepaste regelgeving en actualiseert indien nodig het protocol

Datum: 29-6-2020

Naam: Menno Romijn, Annie Zijderlaan, Tijmen van Steeg